divendres, 28 de novembre del 2008

El terme Levante vist des de Múrcia

Amb el precedent del dictamen del CVC el 1996 el 4 de maig de 2005 l'AVL enviava una nota informativa als principals mitjans de comunicació de l'Estat demanant que "no utilitzen la denominació Levante per a referir-se al nostre territori o com a sinònim de Comunitat Valenciana". Era l'any següent, el 2006, quan la Real Academia de Cultura Valenciana novament incidia en la qüestió enviant un comunicat, en aquest cas dirigit als acadèmics de la Real Academia de la Lengua, demanant en aquest cas que fora eliminada l'entrada tercera del mot Levante com a "Nom genèric de las comarques mediterrànees d'Espanya, i especialment les corresponents als antics regnes de València i Múrcia. És en aquest context on el diari murcià La Verdad, després de fer-se ressó del susdit comunicat dies abans, publicava les reaccions dels principals líders polítics de la regió

"Jara qualifica de «ridícula» la petició de l'Acadèmia de Cultura Valenciana i Pedro Antonio Sánchez li demana que «s'adapte a l'ús quotidià de la llengua».

El PP i el PSOE murcians van coincidir ahir a rebutjar i fins a desacreditar la petició formulada per l'Acadèmia de Cultura Valenciana a la Real Academia de la Lengua de retirar del diccionari l'accepció del terme Levante quan es refereix a la Comunitat Valenciana i a la Regió de Múrcia per considerar-la pejorativa i centralista.

El portaveu de la direcció regional del PP, Pedro Antonio Sánchez, va indicar que «una cosa que distingeix al castellà és que és un idioma amb una riquesa extraordinària de matisos, el que ens permet referir-nos a una mateixa cosa de diverses maneres distintes».

En aquest sentit, va agregar que la paraula Levante «és molt utilitzat per la població, usual i quotidià, pel que l'Acadèmia de Cultura Valenciana hauria d'adaptar-se a la societat i als usos que aquesta fa del llenguatge».

Segons el parer del dirigent popular, «no hem de fer una muntanya d'un gra d'arena», pel que va precisar que la proposta de l'acadèmia valenciana «hem de prendre-la només com una reflexió d'una entitat sobre un assumpte que no preocupa ni als que utilitzen el castellà i estic segur que ni tan sols als valencians».

Significat geogràfic

El portaveu de l'executiva regional socialista, José Ramón Jara, va ser més contundent en la seua reacció, al qualificar de «ridícula aquesta polèmica», perquè «el significat del terme Levante té un sentit geogràfic no polític, per tant em sembla absurd crear una polèmica política amb alguna cosa que no té cap relació amb la política».

Jara va afegir que el sembla «correcte que la Real Academia mantinga eixa accepció quan es refereix a les regions espanyoles de la costa mediterrània»

La polèmica va sorgir el divendres al conéixer-se que la Real Acadèmia de Cultura Valenciana va instar a la Real Academia Española a eliminar la tercera accepció del terme Levante del seu diccionari perquè, segons el parer de l'organisme valencià, «no s'ajusta a la realitat actual dels valencians».

Aquesta accepció defineix Levante com a «nom genèric de les comarques mediterrànies d'Espanya, i especialment les corresponents als antics regnes de València i Múrcia».

Per a l'acadèmia valenciana, aquesta definició «legitima un terme absolutament despersonalitzador de la nostra idiosincràsia a l'eliminar València, valencians, valencià, o valenciana del discurs dels parlants».

A més, considera que aquesta denominació «és completament imprecisa» i és «una clara marca del centralisme més fulminant». Així, van indicar que només pot considerar-se Levante, «des del punt de vista estrictament geogràfic, quan el parlant se situa en el centre de la península ibèrica, però per a un parlant situat en les Illes Balears llevant seria Itàlia o Grècia».

En aquesta línia, l'acadèmia va incidir que es continua «fent un ús inadequat de la denominació Levante i dels seus derivats tant en els mitjans de comunicació com en les institucions i administracions de l'Estat, vulnerant informes en els quals s'explicita que és pejoratiu i ofensiu per al poble valencià».

El conseller murcià d'Educació i Cultura, Juan Ramón Medina Precioso, es va pronunciar el divendres sobre la proposta, que va ratllar de «simplement absurda»."

Notícia apereguda al diari murcià La Verdad el 10/12/2006