diumenge, 30 de novembre del 2008

La Unió de Periodistes també s'hi oposa

Rescatem un article publicat el 17/05/2005 per Prensa Pamplona, associació constituïda el 1911, on es palesa el rebuig de la Unió de Periodistes Valencians.

La Unió de Periodistes Valencians demana que els mitjans de comunicació de Madrid deixen d'utilitzar el terme Levante per a referir-se a la Comunitat Valenciana.

La Unió de Periodistes Valencians, organització professional integrada en la Federació d'Associacions de Premsa d'Espanya (FAPE), ha constatat que molts mitjans de comunicació d'àmbit estatal solen utilitzar el terme Levante com a sinònim de Comunitat Valenciana, i vol advertir que la reiteració d'eixe terme molesta als valencians, pel que demana als periodistes que deixen d'utilitzar-lo, com a mostra de respecte cap a aquesta comunitat.

Des de fa unes dècades, s'ha difós l'ús del terme Levante, una difusió encoratjada sobretot pels mitjans de comunicació editats a Madrid i de la qual cada vegada s'abusa més. Aquesta reiteració sol caure bastant malament als valencians quan la referència al Levante es limita a ells, i no inclou a altres autonomies que també se situen en l'est de la península, per a les quals mai s'aplica eixe terme generalitzador i centralista. És curiós que no s'aplique eixe mateix punt de vista per a altres territoris; ningú parla dels gallecs com els habitants de Poniente, ni dels castellans com a Mesetarios, tampoc és habitual referir-se a bascos o càntabres com a Norteños. No obstant això, fora del territori valencià s'ha generalitzat el terme levantino; en els últims dies, per a filar encara més prim, hem arribat a escoltar en una emissora d'àmbit estatal una referència al norte de Levante com a sinònim de la província de Castelló, una mica grotesc, ja que en tot cas el nord del llevant peninsular seria la província de Girona.

Donat el paper que els mitjans de comunicació tenen en la conformació i difusió del llenguatge col·loquial, la Unió de Periodistes Valencians demana als companys de la resta de l'Estat que tinguen sensibilitat amb la Comunitat Valenciana, i que adapten el llenguatge periodístic a la realitat del segle XXI, per a bandejar termes anacrònics amb els quals els valencians no se senten representats.

Recentment, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, entitat autonòmica encarregada de fixar les formes toponímiques correctes, s'ha dirigit als principals mitjans de comunicació d'àmbit estatal per a reclamar també que es deixe d'utilitzar el terme Levante com a sinònim de Comunitat Valenciana, ja que no s'ajusta a la terminologia popular i tradicional de les comarques valencianes. L'Acadèmia Valenciana de la Llengua recorda, a més, que el 13 de novembre de 1996 les Corts Valencianes van aprovar per unanimitat un acord de rebuig a l'ús inadequat del terme Levante, i també el Congrés dels Diputats ha pres diversos acords en els últims anys per a eradicar la referència al levantino com a sinònim de valencià.”