divendres, 21 de novembre del 2008

Amb la Guía Levante en les mans

(Escric aquest article amb la Guía Levante en les meues mans) Amb una amplada del tamany d'una mà normal i la grossor de vora dos dits, tapes color grana de bona qualitat i la paraula Levante estampada en la portada en gran, aquest llibre va ser estampat l'any 1923 amb caràcter divulgatiu. I cite literalment la presentació de l'obra:

"GUÍAS CALPE
BAJO LA DIRECCIÓN DE
J. DANTÍN CERECEDA

Con la Guía de LEVANTE se inaugura la serie de las referentes a las varias regiones de España(véase en la guarda final el mapa de la distribución y extensión de las GUÍAS REGIONALES CALPE).
Las cartas y planos, en negro y en color, han sido trazados en el Gabinete cartográfico de Calpe, bajo la dirección de J. Dantín Cereceda, a vista de los mejores documentos y una vez rectificados en el terreno.
Una Guía -principalmente en lo que a datos de índole práctica se refiere- es obra de una íntima y acertada colaboración social. Una vez realizado el esfuerzo editorial de la índole y calidad del nuestro, esperamos el concurso entusiasta de Ayuntamientos, propietarios de hoteles, etc., en cuanto toca al suministro de datos, de planos al día y demás elementos para que el viajero, a quien todos servimos, tenga a su alcance la visión exacta y acabada de España."

La guia va eixir amb un preu de 25 pessetes que per a fer-nos una idea del seu cost actual equival, seguint paraules textuals de la guia, a les despeses d'un dia de viatge. "Discretamente podrán calcularse de 15 a 25 pesetas diarias por viajero, y algo más si viajan señoras" i més encara quan diu que "Los buenos hoteles ordinarios cobran de 9 a 15 pesetas por día y persona, todo comprendido (con la excepción del desayuno)...".

Respecte als límits de la Región Levantina marcats per la guia trobem el territori català que resta per baix de l'Ebre, tot el territori valencià, part de la província d'Albacete i la província de Múrcia. Això es fa palés quan en referir-se als idiomes parlats pels habitants de dita regió s'informa que "En la comarca comprendida en esta GUÍA se hablan dos idiomas: el catalán (zona de Tortosa y del Delta) y el valenciano (provincias de Castellón, Valencia y Alicante), aparte del castellano, usado y conocido en todas partes."

Tal i com anuncia la pròpia guia a l'inici de la mateixa, compta amb "17 PLANOS EN COLOR Y 14 PLANOS DE CIUDADES Y 11 DE MONUMENTOS EN NEGRO, ETC.". D'aquests els principals són desplegables. I el seu índex metòdic s'estructura en dos parts; una primera part d'introducció amb INDICACIONES DE CARÁCTER GENERAL, GEOGRAFIA DE LA REGION LEVANTINA, HISTORIA Y ARTE, i una segona part d'intineraris descriptius per les províncies de Castelló, València, Alacant, Albacete i Múrcia.

2 comentaris:

Soca ha dit...

Enhorabona per la iniciativa.
Però una recomanació: traduiu el blog al castellà. No conec cap valencianoparlant que use el terme de forma habitual. I, en canvi, sempre que l'escolte sol vindre de terres més enllà d'Almansa.
Sort, perquè la vostra sort serà la de tots.

Joan ha dit...

gracies, un blog com aquest teu es el que ens cal.